Lumevahused koogid

Tiina Kaljuste
Õunakook valge teki all. | Juta Kübarsepp

Kui soovid pühadelauale midagi tuttavat, aga samas siiski erilist, siis proovi järele, kuidas maitseb õrn, otsekui lumevahune kohupiimakook! Kondiitrikoolis õppinud keraamik Tiina Kaljuste jagab oma kahte lemmikretsepti.

Õunakook valge teki all

Õun ja kaneel tähendavad minu jaoks sügise maitset. Mis see advendiaeg muud on, kui sügise lõpp ja talve koputus aknale. Niisiis, see on tort, kus küpsisepõhjal on kaneelised õunad, mis on kaetud valge šokolaadimaitselise tekiga.

 

Küpsistest põhi

  • 150 g digestiivküpsiseid
  • 50 g võid

Purusta küpsised ja sulata või ning sega omavahel kokku. Suru segu 20 cm läbimõõduga tordivormi. Kui soovid suuremat kooki, suurenda koguseid. Aseta külmkappi.

 

Õunakiht

  • 150 g kooritud ja tükeldatud õunu
  • 50 g mett
  • pisut sidrunimahla
  • kaneeli
  • 1,5 tl agarit
  1. Pane õunad, mesi, sidrunimahl ja kaneel potti ning keeda, kuni õunad on pehmed.
  2. Seejärel lahusta 1,5 tl agarit väheses külmas vees ning lisa õuntele. Sega korralikult ja keeda veel 2 minutit. Lase veidi jahtuda.
  3. Laota õunamass küpsisepõhjale, nii et serv jääb 1 cm ulatuses vabaks. Aseta külmikusse.

Valge šokolaadimaitseline tekk

  • 2 želatiinilehte
  • 100 g valget šokolaadi
  • 200 g vahukoort
  • 200 g kohupiima (nt Saaremaa pehme kohupiim)

 

  1. Pane želatiinilehed külma vette likku.
  2. Sulata valge šokolaad veevannis.
  3. Vahusta vahukoor.
  4. Sega šokolaad, vahukoor ja kohupiim omavahel kokku. Lisa hoolega segades peene nirena želatiin, mis on väikeses koguses kuumas vees sulatatud.
  5. Kalla segu õunakihile ja aseta kook vähemalt 4 tunniks külmikusse.
  6. Serveerides lisa näiteks soolakaramelli ning kaneeli ja digestiivküpsiste puru, millele on lisatud pisut jahvatatud nelki ja kardemoni.

 

Galiitsia kohupiimakook. | Juta Kübarsepp

Galiitsia kohupiimakook

Galiitsia on Hispaanias piirkond, kus meie pere aastaid tagasi mõned talved elas. See paik on tegelikult tuntud oma mandlikookide poolest ning kohupiimakook on nende varju jäänud. Mulle tundub, et see kreemja tekstuuriga kook koos suvel korjatud marjadest toormoosiga sobib hästi aasta pimedaimal ajal maiustamiseks.

225 g kohupiima (nt Saidafarmi kohupiim)

225 g vahukoort

5 muna

17 g mett

44 g suhkrut

soola

poole sidruni koor

pisut vanillipastat

Originaalretseptis on ka 3,5 lehte želatiini, aga mina ei ole seda kasutanud.

 

Eraldada munavalged munakollastest.

Vahusta pool vahukoorest ja munakollased (eraldi) ning sega kokku kohupiimaga.

Alles jäänud pool vahukoorest soojenda koos suhkru ja meega, kuni suhkur on sulanud. Kui otsustad kasutada želatiinilehti, siis leotatud ja kuivaks pigistatud lehed lähevad selle segu sisse.

Tõsta segu pliidilt ära ning lase jahtuda. Seejärel lisa kohupiima-, munakollaste- ja vahukooresegule. Lisa riivitud sidrunikoor ja vanillipasta.

 Lisa munavalgetele pisut soola ja vahusta need tugevaks vahuks.

Sega kõik ettevaatlikult kokku ning kalla võiga määritud 22 cm läbimõõduga ahjuvormi.

Küpseta ahjus veevannis 165 kraadi juures 35 minutit (või pisut kauem).

Lase jahtuda.

Serveerida võib seda õhulist kooki näiteks toormoosiga, aga ka täiesti ilma. Pildil on see kummutatud alusele ja serveeritud tordina, kaetult (digestiiv)küpsisepuru ja valge šokolaadi laastudega. Kodusem ja mugavam on lõigata kook tükkideks sellessamas vormis, milles küpsetati.

Pildil oleva aluse autor Margit Mald, lauakate Elna Kaasikult.

 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid