Kõik kolm küpsetist on soojendavate ja särtsakate jõuluvürtsidega ning gluteenivaba alternatiiviga neile, kes ei soovi või ei saa nisujahu süüa. Maiused on lihtsad ja suures osas on vaid koostisosade kokkusegamise vaev. Niikuinii kulub pühade ajal söögitegemisele tavapärasest rohkem aega, seega minu arvates võiks magustoidud olla pigem lihtsad, kuid ega väiksem ajakulu ei tähenda sugugi järeleandmist maitse osas. Samas on desserdini jõudes tavaliselt kõht juba head ja paremat täis söödud, nii et magusaisu rahuldamiseks piisab sageli ka väikesest ampsust.
Mesine mandlikook
Kaneelimeki, mee ja mandlitega küpsetis sobib nii tassikese kohvi kui ka klaasi piima kõrvale, mõnest taimsest või muust teest rääkimata.
Kui mesi on tahke, siis tasub panna meepurk natukeseks kuuma vee sisse või kaaneta purki mikrolaineahjus veidi aega kuumutada.
Mandlijahu saab ka ise teha. Selleks purusta köögikombainis mandlilaastud või kooritud mandlid peeneks puruks. Soovitan korraga purustada vaid vajamineva koguse, kuna õlirikkad mandlid kipuvad muidu rääsuma.
Kes soovib vürtsikamat kooki, võib lisada 1 tl piparkoogimaitseainet. Kui kasutad maisijahu asemel nisujahu, siis piisab 1,5 tl küpsetuspulbrist.
Vaja läheb:
200 g võid
120 g heledat pruuni suhkrut (näiteks heledat muscovado’t)
4 suurt muna
50 g maisijahu
150 g jahvatatud mandleid (mandlijahu)
2 tl küpsetuspulbrit
2 tl jahvatatud kaneeli
150 g mandleid
6 sl mett
Tee nii:
Sulata või, vala see kaussi ning lisa suhkur ja munad. Vahusta mikseriga ühtlaseks. Sega teises kausis mandli- ja maisijahu küpsetuspulbri ja kaneeliga. Lisa jahusegu munavahule ning sega korralikult spaatliga läbi.
Vala segu 20 cm läbimõõduga lahtikäivasse ümmargusse vormi, mille põhjas on küpsetuspaber, ääred aga määritud võiga ja jahuga üle puistatud. Küpseta kooki 180-kraadises ahjus 10 minutit.
Haki mandlid jämedalt. Puista mandlitükid koogile, surudes neid veidi sisse. Nirista peale 4 sl mett. Aseta vorm ahju tagasi ja küpseta veel umbes 35 minutit, kuni kook on kuldpruun ja sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja.
Nirista koogile ülejäänud mesi. Lase küpsetisel vormis u 15 minutit taheneda ja seejärel tõsta restile jahtuma.
Mahlane kookosekeeks kardemoni ja marjadega
Hõrk keeks saab maitset apelsinist, kardemonist ja kookosest; hapukad kodumaised marjad aitavad magusust tasakaalustada.
Gluteenivaba koogi tegemiseks soovitan kasutada maisijahu (eriti hea on see toortatrajahuga segatuna) ja lisada 1 tl küpsetuspulbrit. Kui kardemon ei ole meelepärane, lisa selle asemel näiteks 1–2 tl piparkoogimaitseainet või 0,5–1 tl jahvatatud ingverit.
Keeksile võib alati maitsete esiletoomiseks ja hõrgumaks muutmiseks lisada ka 1–2 sl konjakit, brändit, rummi või mõnda muud meelepärast kanget alkoholi.
Marjad võivad olla nii värsked kui ka sügavkülmutatud. Kui kasutad sügavkülmast võetud marju, siis eelnevalt neid sulatada ei ole vaja, küll aga eemalda marjade küljes olev jää, kui seda on. Kui sa aga marju sulatad, siis kindlasti nõruta need enne tainale lisamist ning ole segades eriti ettevaatlik.
Vaja läheb:
180 g võid
170 g jahu
1 tl soodat
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
0,5 tl peenestatud kardemoni
80 g kookoshelbeid
2 muna
160 g suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
ühe apelsini peenelt riivitud koor
100 g maitsestamata jogurtit
150–200 g jõhvikaid või pohli
kookoslaaste ja tuhksuhkrut (kaunistuseks)
Tee nii:
Tükelda või, sulata ja lase jahtuda. Sega sõelutud jahu sooda, küpsetuspulbri, soola, kardemoni ja kookoshelvestega.
Klopi teises kausis munad sulatatud või, suhkrute ja apelsinikoorega kergelt lahti, seejärel sega hulka jogurt. Lisa jahusegu, sega õrnalt läbi. Viimasena sega hulka jõhvikad.
Tõsta tainas ettevalmistatud (põhjas küpsetuspaber, ääred võiga määritud ja jahuga üle puistatud) piklikusse keeksivormi. Küpseta 160-kraadises ahjus 50–60 minutit, kuni sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Kui tundub, et keeks hakkab pealt liialt pruunistuma, siis kata see fooliumiga.
Võta kook ahjust, lase u 15 minutit taheneda, seejärel eemalda vormist ja lase restil jahtuda. Serveerimisel puista peale kookoslaaste ja sõelu tuhksuhkrut.
Külluslik jõulukeeks šokolaadiga
Šokolaadiküllases martsipani ja kuivatatud puuviljadega koogis ei ole millegi pealt kokku hoitud. Rikkalik maius sobib nii peolaua ehteks kui ka pühadeaegseks nautimiseks pereringis.
Kaunistuseks võid kasutada sarapuupähkleid või mandleid (hea oleks, kui need on kooritud), samuti saab ülejäänud martsipanist teha pallikesed või kasutada muid ümmargusi komme või šokolaaditrühvleid.
Gluteenivabaks koogiks kasuta 100 g maisi- ja 50 g toortatrajahu ning lisa 1 tl küpsetuspulbrit. Kui soovid, võid kohvile, milles leotad kuivatatud puuvilju või marju, lisada ka 1–2 sl kanget alkoholi, näiteks brändit, et anda küpsetisele veelgi särtsu juurde.
Soovitan kasutada võimalikult mandlirikast martsipani. Et martsipani kergem töödelda oleks, tasub seda eelnevalt külmkapis hoida. Kui aega on vähe, piisab ka 15 minutist sügavkülmas.
Vaja läheb:
200 g kuivatatud puuvilju (aprikoose, jõhvikaid, rosinaid)
u 1 dl külma kanget kohvi
200 g martsipani
100 g tumedat šokolaadi
130 g toasooja võid
130 g pruuni suhkrut (eriti hea on hele või tume muscovado)
1 sl vanillisuhkrut
3 toasooja muna
150 g jahu
1–2 tl piparkoogimaitseainet
näpuotsatäis soola
Kate:
40 g võid
100 g tumedat šokolaadi
5 sl täispiima või koort
100–200 g martsipani
magustamata kakaopulbrit ja tuhksuhkrut (soovi korral)
Tee nii:
Haki kuivatatud puuviljad ja marjad vajaduse korral väiksemateks tükkideks. Aseta puuviljad vähemalt pooleks tunniks kohvi sisse ja sega neid aeg-ajalt, et kõik ühtlaselt vedelikuga kaetud oleks.
Lõika martsipan õhukesteks viiludeks ja aseta taina valmistamise ajaks külmkappi. Haki šokolaad tükkideks.
Vahusta või suhkrutega heledaks vahuks (kulub mõni minut). Lisa edasi vahustades ükshaaval munad.
Sega sõelutud jahu maitseainete ja soolaga. Lisa see võivahule, sega õrnalt ühtlaseks ning sega hulka ka tükeldatud šokolaad ja kuivatatud puuviljad koos kohviga.
Vala pool tainast võiga määritud ja jahuga üle puistatud 20 cm läbimõõduga ümmargusse lahtikäivasse vormi, mille põhjas on küpsetuspaber. Laota ühtlaselt peale martsipaniviilud ja nendele omakorda ülejäänud tainas. Silu pind ja küpseta 140-kraadises ahjus u 70 minutit, kuni sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja.
Lase ahjust võetud koogil vormis jahtuda, seejärel aseta serveerimisalusele ja valmista glasuur.
Lõika või ja šokolaad väikesteks tükkideks. Aseta koos piimaga kastrulisse ja lase nõrgal kuumusel sulada. Sega ühtlaseks ja laota koogile. Vormi külmast martsipanist pallikesed ja aseta need koogile. Soovi korral sõelu peale kakaopulbrit ja tuhksuhkrut.