Klassikaline seapraad

Pille Enden
Jaan Heinmaa

Krõbeda kamara, paraja peki ja mahlase lihaga praad on kõige klassikalisem roog meie jõululaual. Praad tuleks soolaga sisse hõõruda juba eelmisel päeval, siis jõuab see piisavalt lihasse imbuda.

Kuuele kuni kaheksale

Valmistusaeg 15 minutit + 2,5 tundi ahjus

 2 kg kamaraga seapraadi

2 tl soola

1 tl purustatud musta pipart

2 sl sinepit

2 sl õli

 

Hõõru praetükk soolaga sisse ning jäta järgmise päevani maitsestuma.

Kuumuta ahi 180 kraadini. Vala ahjupannile paari sentimeetri jagu vett, aseta sellele praetükk, kamar allpool, ja pane 10 minutiks ahju. Tõsta liha ahjust. Alanda ahju temperatuur 160 kraadile.

Sega pipar, sinep ja õli ning hõõru lihale. Keera praad ümber, kamara pool üles, ja lõika haudunud kamar koos osaliselt selle all oleva pekiga ruutudeks. Pane ahju tagasi ja küpseta, kuni kamar on pruunistunud ja krõbe, umbes 2,5 tundi. Kasta küpsemise ajal aeg-ajalt liha pannile kogunenud praeleemega. Kui kamar ei küpse piisavalt krõbedaks, lülita ahi über grillirežiimile ja lase sel grilli all pruunistuda.

Sarnased artiklid