Kuumad road külmaks ajaks | Pärsia lambahautis Eesti mõjutustega

Pille Enden
Jaan Heinmaa

Meie köögis omane ja armas kaalikas annab Pärsia-pärasele mõõdukalt vürtsikale hautisele mõnusa maitselisa. Hautise juurde sobib riis või kuskuss.

 

 

Valmistusaeg 30 minutit + 1,5 tundi ahjus

Neljale

600 g lambaliha

500 g kaalikat

2 keskmist sibulat

2 küüslauguküünt

2–3 sl õli

2 tl jahvatatud vürtsköömneid

2 tl jahvatatud koriandrit

0,5 tl tšillipulbrit

0,5 tl jahvatatud kurkumit

näpuotsaga safranit

1 kaneelikoor

1 sidrun

125 g kuivatatud aprikoose

100 g kuivatatud datleid

50 g kooritud pistaatsiapähkleid

soola, musta pipart

serveerimiseks basmati riisi või kuskussi ja koriandrilehti

 

Lõika liha umbes 2 cm kuubikuteks. Koori kaalikas ja lõika 1,5–2 cm kuubikuteks. Koori sibulad ning lõika sektoriteks. Haki küüslauk peeneks. Maitsesta lihatükid soola ja pipraga.

Kuumuta ahi 180 kraadini. Kuumuta pannil 1 sl õli ja pruunista lambaliha 3–4 portsjonina kõrgel kuumusel. Kui vaja, lisa vahepeal õli. Tõsta ahjupotti.

Kuumuta ülejäänud õli pannil keskmisel kuumusel ning prae sibulaid ja kaalikakuubikuid, kuni need on õrnalt pruunistunud. Lisa pannile küüslauk, vürtsköömned, koriander, tšillipulber, kurkum, pipar ja sool. Prae segades 1 minut ja tõsta siis lambaliha juurde. Kalla patta nii palju kuuma vett, et ained oleks kaetud. Lisa safran, kaneelikoor ja õhukesteks viiludeks lõigatud sidrun. Lase roal pliidil keema tõusta, kata kaanega ning tõsta ahju. Küpseta 1 tund.

Võta pada ahjust. Sega hulka aprikoosid, datlid ja pool pistaatsiapähklitest. Kata kaanega ja tõsta tagasi ahju. Küpseta veel 30 minutit või kuni lambaliha on hästi pehme. Kui vaja, maitsesta veel soola-pipraga.

Haki ülejäänud pähklid jämedalt ja puista roale. Lisa hakitud koriander ja serveeri kuskussi või riisiga.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid