KLASSIKA | Briti tikripirukas

Pille Petersoo
Maitsvat tikritest. | Juta Kübarsepp

Paku klassikalist Briti tikripirukat (gooseberry pie) veidi jahtununa kas vanillikastme või -jäätisega. Jagub umbes kaheksale. 

Tainas:

175 g toasooja pehmet võid
70 g tuhksuhkrut
2 munakollast
250 g nisujahu
1 sl vett

Täidis:

900 g tikreid
200 g suhkrut
2 sl portveini või Põltsamaa veini

Määrimiseks:

1 munakollane
veidi suhkrut

 

Valmista esmalt tainas. Sega kausis pehme või ja tuhksuhkur omavahel, siis sega juurde neli munakollast. Lisa jahu ning sega sõrmede abil tainas ühtlaseks purutainaks. Kui vaja, lisa 1 sl külma vett, et tainas kokku hakkaks. 

Pane tainapall kergelt jahusele lauale, suru lapikuks. Keera toidukilesse ja pane vähemalt 30 minutiks külmkappi.

Täidise jaoks puhasta tikrid, siis pane marjad koos suhkru ja portveiniga potti. Kuumuta umbes 10 minutit tasasel tulel, kuni marjad on pehmed. Maitse: kui tikrid on väga hapud, võid veel suhkrut lisada. Võta tikrid kurnlusika abil välja ja keeda potti jäänud leem kergelt kokku, kuni see on siirupine. Siis pane tikrid uuesti leeme sisse. 

Kalla täidis u 25 cm läbimõõduga ja 5 cm sügavasse ahjuvormi.

Kuumuta ahi 190 kraadini (pöördõhuga ahi 170°). 

Rulli tainas kergelt jahusel laual kettaks, mis kataks pirukavormi. Lõika tainaservadest mõned ribad ning „kleebi” pirukavormi servadele. Tupsuta neid pealt veega ja siis aseta tainaketas pirukatäidisele. Suru servad tugevasti kinni, soovi korral kaunista pirukapealne tainaribadega. (Kui sul ei ole äärega pirukavormi, siis rulli tainas lihtsalt nii suureks kettaks, et see kataks kenasti pirukatäidise).

Pintselda tainas klopitud munakollasega, puista peale veidi suhkrut. 

Küpseta umbes 30 minutit või seni, kuni pirukas on pealt kuldne. 

Lase veidi jahtuda, siis serveeri vanillikastme või -jäätisega. 

Sarnased artiklid