NB! Küpsetades tuleb
meeles pidada, et ahjuust ei tohi vähemalt esimesed 20 minutit avada, muidu vajuvad kerkinud küpsetised kokku. Kuna ahjud on erinevad, siis võib küpsetusaeg olla veidi lühem või pikem. Oluline on, et küpsetised oleksid kuivad. Need võib päev varem valmis teha.
NB! Pritsi küpsetuspaber kergelt niiskeks, enne kui taina plaadile paned. See aitab kerkimisele kaasa.
NB! Küpsetisi võib täita kahel moel: lõigata kaas pealt ja tõsta/pritsida täidis sisse või teha küljele/põhja auk ning pritsida sealt.
Keedutainas
Kui taina valmistamine on käpas, siis saab hõrke suupisteid või maiusi üsna lihtsalt valmistada. Ühest tainaportsjonist jagub umbes 44–45 profitrooli, 20–22 ekleeri või 16–18 kohupiimatasku valmistamiseks.
Valmistusaeg 25 minutit
2,5 dl vett
115 g võid
2,25 dl nisujahu
4 suurt muna
0,5 tl soola
Mõõda vesi, või ja sool kastrulisse ning kuumuta, kuni või on sulanud. Tõsta kuumust ja lase segu keema. Kalla korraga sisse kogu jahu ja sega kiiresti läbi. Jätka kuumutamist, samal ajal kloppides, kuni poti põhja moodustub tainapall. Kuumuta veel paar minutit tainapalli pöörates.
Tõsta tainas kaussi ning lase pisut jahtuda. Kui tainas ei ole enam kuum, vaid käega katsudes soe, klopi ükshaaval hulka munad, nii et saad pehme, elastse taina.
Keedutainas rukkijahuga
Rukkijahu annab küpsetisele koredust. See sobib hästi soolase täidisega profitroolide valmistamiseks.
Valmistusaeg 25 minutit
2,5 dl vett
115 g võid
80 g nisujahu
50 g rukkijahu
4 suurt muna
0,5 tl soola
Mõõda vesi, tükeldatud või ja sool kastrulisse ning kuumuta, kuni või on sulanud. Tõsta kuumust ja lase segu keema. Sega jahud omavahel. Kalla korraga vedelikku kogu jahu ja sega kiiresti läbi. Jätka kuumutamist, samal ajal kloppides, kuni poti põhja moodustub tainapall. Kuumuta veel 1–2 minutit tainapalli pöörates. Tõsta tainas kaussi ja lase pisut jahtuda. Kui tainas ei ole enam kuum, vaid käega katsudes soe, klopi ükshaaval hulka munad, nii et saad elastse läikiva taina.
Profitroolid suitsukanatäidisega
Mõnusad soolased suupisted rukkisest tainast sobivad hästi ka peolauale.
Valmistusaeg 45 minutit + 25–30 minutit ahjus
20–22 tk
pool portsjonit rukkijahuga keedutainast
Suitsukanatäidis:
2 suitsukanakintsu või -koiba või 300 g -fileed
200 g sulatatud juustu
1–2 sl majoneesi
pool punast paprikat
2 sl hakitud petersellilehti
1–2 tl sidrunimahla
soola, musta pipart
Valmista pool portsjonit rukkijahuga keedutainast.
Kuumuta ahi 190 kraadini. Pritsi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile kondiitripritsi abil väikesed, 1,5–2 cm läbimõõduga kuhjad. Küpseta 25–30 minutit. Võta ahjust, keera alumine pool üles ning lase täiesti jahtuda.
Eemalda suitsukanalt nahk ja rebi liha kontidelt. Pane liha ja sulatatud juust saumikseri kannu ning töötle ühtlaseks püreeks. Sega hulka hästi peeneks hakitud paprika ja petersell, maitsesta sidrunimahla, soola ja pipraga. Lõika profitroolidel „kaas” pealt, täida küpsetised täidisega ja pane kaas peale tagasi.
Karamellimekiga kohupiimataskud
Klassikalisele kohupiimataskule annab mõnusa meki karamelline kondenspiim.
Valmistusaeg 45 minutit + 30–35 minutit ahjus
8–10 tk
pool portsjonit keedutainast
0,5 sl suhkrut
Täidis:
1 dl vahukoort
1–1,25 dl suhkrut
400 g kohupiima
2 tl vanillisuhkrut
4–5 sl kondenspiima karamelliga
Peale:
2 sl kondenspiima karamelliga
0,5–1 sl vahukoort
tuhksuhkrut
Valmista pool portsjonit keedutainast, lisa vette koos või ja soolaga 0,5 sl suhkrut.
Suru pritskotist või tõsta lusikaga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile umbes 2,5–3 cm läbimõõduga portsud. Küpseta 190-kraadises ahjus 30–35 minutit. Võta ahjust ning torka põhja väike auk sisse, et niiskus välja pääseks.
Vahusta koor suhkruga ja sega kohupiima hulka. Maitsesta vanillisuhkruga. Lõika taskutel kaas pealt. Pritsi pritskotist või tõsta lusikaga taskutesse pooles ulatuses kohupiimatäidist. Tõsta peale 1 tl karamellist kondenspiima ja pritsi peale ülejäänud kohupiimatäidis. Pane kaas peale tagasi.
Pane 2 sl karamellist kondenspiima ja 0,5–1 sl vahukoort väiksesse kastrulisse. Kuumuta madalal kuumusel, kuni see muutub vedelamaks. Sega ühtlaseks. Nirista seda taskutele väiksest pritskotist või näiteks külmutuskotist, millel nurk ära lõigatud. Puista peale tuhksuhkrut.
Pufid šokolaadikreemiga
Krõbeda kattega puffide valmistamine võtab omajagu aega, aga tulemus pakub ka naudingut.
Valmistusaeg 1 tund + 2 tundi külmkapis + 30–35 minutit ahjus
14–16 tk
1 portsjon keedutainast
1 sl suhkrut
Krõbe kate:
1 dl nisujahu
0,75 dl suhkrut
50 g toasooja võid
Šokolaadikreem:
2 keskmist muna
3 sl suhkrut
näpuotsaga soola
3 sl nisujahu
3 dl piima
2 tl vanillisuhkrut
75 g tumedat šokolaadi
75 g toasooja võid
1,5 dl vahukoort
2 sl brändit, soovi korral
Soovi korral peale puistamiseks šokolaadilaaste või riivitud šokolaadi.
Krõbeda katte valmistamiseks sega omavahel jahu ja suhkur. Lisa toasoe pehme või ja hõõru ühtlaseks tainaks. Suru saadud tainas kahe küpsetuspaberilehe vahele ja rulli kergelt laiali, nii et tainas jääb umbes 0,5 cm paksuseks. Tõsta külmkappi ootele.
Valmista üks ports keedutainast, lisa vette koos või ja soolaga 1 sl suhkrut. Tõsta keedutainas pritskotti ja pritsi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile 3–4 cm läbimõõduga pallid. Jäta iga pallikese vahele kerkimisruumi.
Võta külmkapist välja krõbeda katte tainas ja lõika sellest välja umbes 3 cm läbimõõduga kettad. Aseta need keedutainast pallikeste peale katteks. Küpseta 190-kraadises ahjus 30–35 minutit.
Šokolaaditäidise valmistamiseks hõõru munade hulka suhkur ja näpuotsatäis soola. Klopi juurde jahu. Kuumuta piim keemiseni. Lisa munasegule sorts kuuma piima, sega hästi läbi ja kalla kuuma piima sisse. Kuumuta segades paksenemiseni. Tõsta pliidilt ning maitsesta vanillisuhkruga. Nüüd sega hulka hakitud šokolaad. Lase mõni minut seista, kuni šokolaad sulab, ja sega ühtlaseks. Lase täiesti jahtuda. Hõõru hulka pehme või ja hoia külmkapis 2 tundi või kuni kreem on tahenenud.
Vahusta koor ja mikserda jahtunud keedukreemi hulka. Soovi korral maitsesta brändiga. Lõika kaas pealt ning pritsi kreem pritskotist või tõsta lusikaga puffidesse (või pritsi kreem põhjast kestadesse). Tõsta kaas peale tagasi.
Ekleerid granadilli- või vaarikatäidisega
Ekleerid maitsevad head mõlema täidisega. Jahu tuleks tainasse lisada veidi rohkem kui põhiretseptis, sest kestad peavad jääma tugevad ja kuivad.
Valmistusaeg 1 tund 15 minutit + 2 tundi külmkapis + 22–25 minutit ahjus
10–11 tk
pool portsjonit keedutainast
0,25 dl nisujahu
0,5 sl suhkrut
Granadillitäidis kümnele:
6 granadilli
0,5 sl sidrunimahla
1 želatiinileht (2 g)
2 muna
0,75 dl suhkrut
125 g toasooja võid
Vaarika-toorjuustutäidis kümnele:
1,5 dl vahukoort
350 g toorjuustu
1 dl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
1 sl sidrunimahla
150 g vaarikaid
Glasuur:
100 g tuhksuhkrut
2 sl sidrunimahla
või
150 g valget šokolaadi
Valmista pool portsjonit keedutainast, lisades suhkrut 0,5 sl ning jahu 0,25 dl rohkem, kui põhiretseptis kirjas. Tõsta tainas sakilise otsaga pritskotti ja pritsi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile 1–1,5 cm laiused ja 8–10 cm pikkused ribad. Küpseta 190-kraadises ahjus 22–25 minutit. Lase jahtuda.
Granadillitäidise valmistamiseks lõika viljad pooleks. Kaabi sisu lusikaga välja, pane sõelale ja suru võimalikult palju mahla välja. Jäta seemned alles, need võib pärast panna ekleeridele peale.
Sega mahla hulka sidrunimahl. Pane želatiinileht 5 minutiks mahla sisse likku. Pane želatiinilehega granadillimahl, suhkur ja munad kuumakindlasse anumasse. Tõsta see kuumaveevanni ning kuumuta vispeldades, kuni segu pakseneb nii palju, et vispliga tõmmates jäävad jäljed. See võtab aega 15–20 minutit. Tõsta nõu kiiresti külma vee või jääga täidetud anumasse ja lase jahtuda.
Lisa jahtunud kreemile väikeste portsjonitena hulka või ja sega ühtlaseks. Pane vähemalt 2 tunniks külmkappi. Hoia jahedas, sest soojas läheb kreem pehmeks.
Vaarikatäidise valmistamiseks vahusta koor pehmeks vahuks. Lisa toorjuustule koos suhkru ja vanillisuhkruga ning mikserda tugevaks vahuks. Maitsesta sidrunimahlaga. Sega hulka tükeldatud vaarikad.
Lõika ekleerid horisontaalselt pooleks. Pritsi põhjale pritskotist kreem. Tõsta kaas peale tagasi. Glasuuri valmistamiseks hõõru sidrunimahl tuhksuhkru hulka. Nirista või määri ekleeridele ja lase taheneda.
Võid ka sulatada tükeldatud valge šokolaadi kuumaveevannis. Nirista või määri ekleeridele ning lase samuti taheneda.
Karpatka kook
Poolast pärit kook peaks meenutama Karpaate, sest kerkib ahjus üsna künklikuks. Keedutaina ja -kreemiga valmistatud kook ei ole väga magus. Tainast tehes peaks asendama pool veest piimaga.
Valmistusaeg 1,5 tundi + 1 tund külmkapis + 25–30 minutit ahjus
10 tk
1 portsjon keedutainast, milles pool veest on asendatud piimaga
Keedukreem:
5 dl piima
1 tl jahvatatud kardemoni
1 vanillikaun
1 dl suhkrut
4 munakollast
4 sl maisitärklist
100 g pehmet võid
Peale:
tuhksuhkrut
Valmista üks ports keedutainast. Asenda pool veekogusest piimaga.
Määri tainas kahe õhukese 22 cm läbimõõduga kettana paberile või kahe sama suure lahtikäiva küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhja. Küpseta 200-kraadises ahjus 25–30 minutit. Võta ahjust ja lase jahtuda.
Täidise tegemiseks kalla potti 4 dl piima, lisa poolitatud vanillikaun ja kardemon. Kuumuta peaaegu keemiseni, tõsta pliidilt ning lase 15 minutit seista.
Vispelda suhkur ja munakollased ühtlaseks. Lahusta maisitärklis ülejäänud 1 dl külmas piimas ja vispelda see munavahu hulka. Võta piimast vanillikaun välja ja kalla munasegu piima hulka.
Tõsta uuesti pliidile ja kuumuta väiksel kuumusel pidevalt segades, kuni kreem pakseneb. Tõsta pott pliidilt ning pane jääkuubikutega täidetud kaussi jahtuma. Sega aeg-ajalt. Kui kreem on täiesti jahtunud, siis vispelda vähehaaval juurde pehme, toasoe või. Lase külmkapis vähemalt 1 tund taheneda.
Määri kreem ühele tainapoolele ja tõsta teine peale. Sõelu peale rohkelt tuhksuhkrut.