Aiast kööki. Särtsakas mädarõigas

Kaja Kurg
Shutterstock

Lopsakate lehtede ja lihava juurega mädarõigas on hinnatud toidumaitsestaja, haiguste peletaja ja ka ilutaim.

On üsna tavaline, et kusagil aiamaa serval kasvab aed-mädarõika (Armoracia rusticana) suurte tumeroheliste lehtedega puhmik. Ta on meil üks levinumaid püsik-köögivilju, ilma milleta korralik kokkaja hakkama ei saa.

Mädarõika lehed ja juured kuluvad aiaviljade purki pistmise perioodil vägagi marjaks ära: need lisavad põnevaid maitsenüansse ja tänu mikroobe hävitavale toimele väldivad riknemist. Riivitud ja marineeritud vürtsikas juurikas on asendamatu lisand traditsioonilisele süldile ja rasvasele seapraele. Kui köögikombaini kasutada, jääb ära tüütu ning silmi vesistama ajav riivimine ja hakkimine.

Edasi lugemiseks

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid