Toasoojas kipub kõrvits paari-kolme kuu pärast riknema, kuid jahedas ja kuivas kohas peab terve koorega vili kuni pool aastat vastu. Lahtilõigatud kõrvits säilib külmkapis mõne päeva, pikemaks tarvitamiseks võib seda parajate portsudena sügavkülma panna.
Ahjuvorm kõrvitsa ja seentega
Kuuele
Kreeka moussaka’st inspireeritud ahjuroas on baklažaani asemel kõrvits, mis muudab selle toidu eriti hõrguks.
Valmistusaeg 35 minutit + 20–25 minutit ahjus
2 sl oliiviõli
1 sibul
3 küüslauguküüs
0,25–0,5 tl jahvatatud kaneeli
1 tl jahvatatud köömneid
0,5 tl Cayenne’i pipart
1 tl kuivatatud punet
400 g veisehakkliha
1 dl kuiva punast veini
1 purk (400 g) tükeldatud tomateid
500 g kõrvitsat
200 g pruune šampinjone vm seeni
soola, musta pipart
Juustukaste:
75 g võid
1,5 sl nisujahu
6 dl piima
80 g riivitud parmesani
riivitud muskaatpähklit
Kuumuta ahi 200 kraadini. Pannil kuumuta õli. Haki sibul ja prae 3–4 minuti jooksul pehmemaks. Lisa hakitud küüslauk, kaneel, köömned, Cayenne’i pipar ja pune. Kuumuta läbi. Pane pannile hakkliha ja prae 6–8 minutiga pruuniks. Lisa vein ja tomatid. Lõika kõrvits u 1 cm kuubikuteks, seened viiluta. Pane pannile ja kuumuta keemiseni. Alanda kuumust, pane kaas peale ja hauta 10–15 minutit, kuni kõrvits on pehme. Maitsesta soola ja pipraga.
Kastme valmistamiseks sulata potis või, lisa jahu ja kuumuta läbi. Tõsta pliidilt ära ja lisa vispeldades vähehaaval külm piim. Pane pliidile tagasi ja kuumuta kaste paksemaks. Samal ajal klopi vispliga, et ei tekiks klompe. Lülita pliit välja. Lisa riivjuust ja sega, kuni see ära sulab. Maitsesta soola, pipra ja muskaatpähkliga.
Tõsta hakklihasegu ahjuvormi, kaste pane ühtlaselt peale. Küpseta 20–25 minutit, kuni pealispind pruunistub. Võta ahjust, lase 10 minutit seista ja serveeri värske salatiga.