Kõigil meist pole oma aiamaad, kuid see ei ole tõelisele aiapidajale tänapäeval enam takistus. Aretatud on palju väikesekasvulisi köögiviljasorte, populaarseimad on tomatid.
Küsisime tuntud aednikelt ja aiandushuvilistelt kokkajatelt, millised on need viis kõige maitsvamat ja ka muude omaduste poolest head tomatisorti, mida nad ikka ja jälle peavad kasvatama.
Aet Trisberg, toidublogija ja hobiaednik, tomatite kasvatamise fa
Kui kasvuhoones, rõdukastis või amplis kasvavad kirsstomatid, võib kommisöömise unustada – need pisitomatid on sama magusad, aga võrreldamatult kasulikumad.
Pisikesi kirsstomateid on mõnus näpu vahele võtta ja suhu pista.
Tomatite kasvatamise võivad nurjata asjaolud, mida saaks teadlikult tegutsedes üsna lihtsalt vältida.
Juba tükk aega saab ohjeldamatult süüa koduaias valminud tomateid. Küll nad on head, oivalise lõhna ja maitsega!
Möödas on need ajad, mil tomatisõbrad pidid piirduma vaid punaste ja kollaste viljadega, sest tänapäeval pole ime ka valge, must või sinakaslilla tomatisort.
Tomat on meie toidulaual üks enam kasutatud köögivilju. Eriti suur on tarbimine suvel, kui saame korjata oma koduaiast hea aroomi ja maitsega küpseid vilju.
Tomati kasvatamiseks oma aias on mitmeid võimalusi. Suurema saagi saame kasvuhoonest.
Kasvuhoonest nopitud viimased (pool)toored tomatid saab pappkarbis edukalt valmis küpsetada. Järelvalmima on mõtet panna vaid täissuuruse saavutanud viljad, vastasel juhul jääb maitse kesiseks.
* Lao tomatid karpi ühe kihina.