Vastlad ja hernesupp on ajast aega kokku käinud. Vahel võiks selle aga keeta tavapärasest erineva. Püreestatud hernesupp on mahe ja kreemjas ning seda saab termosega kelgumäelegi kaasa võtta. Suitsukana annab leemele maheda suitsuse meki.
Parim hernesupp on ikka ise tehtud, aga kuna herneste leotamine võtab omajagu aega ja hea tummine leem tahab pikalt pliidil podiseda, pole patt piirduda vastlahooajal ka mõne kiiresti valmiva alternatiiviga.
Hernesuppi võib teha ka kookospiimaga.
4 portsjonit
1 sl rapsiõli
1 porru valge osa
1 küüslauguküüs
400 g külmutatud herneid
8 dl köögiviljapuljongit
4 dl kookospiima
3 sl sidrunimahla
1 tl mett
soola
Pese porru, lõika viiludeks ja kuumuta poti põhja
Vastlapäeva hernesupi võib teha ka külmutatud hernestest.
4 portsjonit
1 sl rapsiõli
1 porru valge osa
1 küüslauguküüs
400 g külmutatud herneid
8 dl köögiviljapuljongit
4 dl kookospiima
3 sl sidrunimahla
1 tl mett
soola
Pese porru, lõika viiludeks ja
Hernes on väga toitev ja tervislik. Kõnekäänd, et hernes on vaese mehe liha, pole üldse liialdus.
Herned on tõesti väga valgurikkad: värsketes terades on taimset valku kuni 9%, kuivatatutes aga lausa viiendiku jagu ehk sama palju kui veiselihas.
Külmutatud herned on tihti alahinnatud toit.
Odavad, head ja tervislikud herned sobivad paljudesse roogadesse.
Külmutatud köögiviljadel on sageli halb maine, kuigi tegelikult hoiavad need kokku aega, raha ja vaeva – ning hoiavad ära ka asjatut raiskamis
Krõbedad kikerherned sobivad sametise supiga hästi kokku.
2 portsjonit
1 lillkapsas
tükk juursellerit
pool sibulat
1 purk kikerherneid
vett
1 köögivilja- või kanapuljongi kuubik
soola, pipart
2 dl koort
Tükelda lillkapsas ja juurseller, haki sibul.