Toscana viinamarjakook

Pille Petersoo
Juta Kübarsepp

Selle pehme ja mahlase koogi valmistamisel võib kasutada nii seemnetega kui ka seemneteta viinamarju. (Toscanas kasutatakse seemnetega magusaid viinamarju.) Maitset lisavad apelsini- ja sidrunikoor, mahlasust või ja oliiviõli. Traditsiooniliselt pakutakse selle koogi kõrvale vin santo’t, Itaalia dessertveini, aga see maitseb imeliselt ka kohvi või teega. Kook on väga maitsev ka järgmisel päeval.

2 suurt muna
100 g suhkrut (u 125 ml)
50 g sulatatud võid
50 g oliiviõli
100 ml piima­
200 g nisujahu (u 350 ml)
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsaga soola
1 sidruni riivitud koor
1 apelsini riivitud koor
u 250 g väiksemaid punaseid viinamarju

 

Peale:

1 sl suhkrut

serveerimiseks tuhksuhkrut

 

Määri 24 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm võiga ja puista üle jahuga või vooderda vorm küpsetuspaberiga.

Vahusta munad suhkruga heledaks ja kohevaks vahuks.

Sulata või ning sega oliiviõli ja piimaga.

Sega jahu küpsetuspulbri ja soolaga. 

Sega või-õli-piimasegu muna-suhkruvahu hulka, lisa kuivained. Seejärel sega tainasse u 200 g viinamarjadest. 

Kalla tainas ettevalmistatud koogivormi, aseta peale ülejäänud viinamarjad ja puista peale lusikatäis suhkrut.

Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 45–50 minutit, kuni koogi keskele torgatud puutikk puhtaks jääb.

Lase koogil vormis veidi jahtuda, siis võta vormist välja ja tõsta serveerimisalusele. Sõelu peale tuhksuhkrut. 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid