Spargel koduaias
Kaja Kurg
Kuna harilik aspar valmistub ühel kohal väga pikalt kasvama, tuleb maa korralikult ette valmistada. | Shutterstock

Vanaema pani suvistele lillekimpudele alati juurde mõne õhulise asparaagusevarre. Oleks me vaid juba siis teadnud, kui maitsvad on selle ammusest ajast aianurgas kasvanud kõrge õrna puhma kevadised võrsed!

Harilik aspar (Asparagus officinalis) on meie taluaedade igivana asukas, mida kasvatati ilutaimena. Suvel rõõmustas silma tema õhuline lehestik, sügisel ehtisid kuldkollaseks värvunud puhmikut oranžikaspunaste pärlitena marjad (kui tegu oli emastaimega). Taludesse jõudis see vähenõudlik ja pikaealine püsik mõisaaedadest.

Tänapäeval on harilik aspar hinnas eelkõige kui gurmeerooga kasvatav püsik-köögivili. Tema söödavat saaki ehk noori jämedaid võrseid nimetatakse.

Edasi lugemiseks

Esimene kuu 0.99€, edaspidi 2.99€ kuus

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid