Sigahea! 4 suus sulavat sealiharooga

kodus.ee
Sealihast saab väga palju erinevaid roogasid valmistada. | Shutterstock

Mitte asjata pole sealiha paljude lemmik. Kiiresti muredaks küpsevast sealihast valmivad koos köögiviljadega mõnusad pajaroad.

Ploomine põrsahautis

4 portsjonit

Vaja läheb:
800 g kaelakarbonaadi
3 väikest sibulat
3 sl oliiviõli
1 tl sinepiseemneid
½ tl musta pipra teri
soola
1 sl riivitud ingverit
3 sl tomatipastat
umbes 6 dl vett
1 loorberileht
10 kuivatatud ploomi
6 kuivatatud aprikoosi
1 küüslauguküüs

Tee nii:

Lõika liha üsna suurteks tükkideks. Koori ja tükelda sibulad. Pruunista lihatükke rasvata pannil mitmes jaos. Pane lihatükid haudepotti.

Purusta sinepiseemned ja pipraterad koos soolaga kergelt uhmris. Kuumuta sibulaid koos maitseainetega natuke aega pannil ja kalla lihatükkide juurde. Pane pannile riivitud ingver, tomatipasta ja vesi. Kuumuta ja kalla potti. Lisa potti loorberileht.
Tõsta haudepott 20 minutiks 225-kraadisesse ahju ning lisa ploomid ja aprikoosid. Vähenda kuumust 150 kraadini ja küpseta veel 1,5 tundi.
Lõpuks riivi hautise hulka üks küüslauguküüs ja sega. Kontrolli maitset, ning kui vaja, lisa soola.

 

Viskikarbonaad

4 portsjonit

Vaja läheb:
4 karbonaaditükki
pisut soola ja jahvatatud musta pipart
võid ja rapsiõli

Glasuur:
4 sl viskit
2 sl sojakastet
2 sl pruuni suhkrut
1 sl Dijoni sinepit
1 sl tomatipüreed
1 küüslauguküüs

Tee nii: 

Lõika karbonaaditükkide rasvaserva kääridega sälgud, siis ei tõmbu lihatükid praadimisel kõveraks. Valmista viskiglasuur. Tõsta kõik ained väiksesse kastrulisse ja keeda 5 minutit. Tõsta jahtuma.
Kuumuta pannil noaotsatäis võid ja supilusikatäis õli. Kui rasv on kuum, pane pannile karbonaaditükid. Prae kaks karbonaadi korraga. Pruunista lihatükid mõlemalt poolt kuldpruuniks.
Tõsta karbonaadid ahjupannile, vala üle glasuuriga ja küpseta 175-kraadises ahjus 15 minutit.
Tõsta liha ahjust, kata fooliumiga ja lase seista 10–15 minutit.

 

Sealiharull õuntega

8 portsjonit

Vaja läheb:
2,5 kg luudeta seakülge koos kamaraga
1 sl soola
1 tl musta pipra teri
½ tl tšillihelbeid
1 tl köömneid (soovi korral)

Täidis:
2 suurt õuna
3 väikest sibulat
4 küüslauguküünt
1 sl seesamiõli
2 sl pruuni suhkrut
2 sl hakitud peterselli või koriandrit
1 sl sojakastet
soola ja jahvatatud musta pipart

Tee nii:

Laota lihatükk lõikelauale, kamar allpool. Lõika kamar ja pekikiht terava noaga mõlemalt poolt umbes 15 sentimeetri ulatuses liha küljest lahti, siis on liha kergem rulli keerata. Vasarda liha ühtlasemaks.
Purusta maitseained uhmris ning määri liha ja pekikihi vahele.
Eemalda õuntelt südamed ja lõika õunad väikesteks tükkideks. Koori ning tükelda sibul ja küüslauk. Kuumuta pannil õli ning lisa sibul ja küüslauk. Lisa suhkur ja õunad ning kuumuta pisut. Tõsta jahtuma. Lisa hakitud petersell või koriander ning maitsesta sojakastme, soola ja pipraga.
Määri täidis ühtlase kihina lihale. Keera liha rulli, nii et ta oleks üleni kamaraga kaetud. Seo praenööriga tihedaks rulliks.
Tõsta liharull ahjupannile ja küpseta 225-kraadises ahjus 20 minutit, kuni pealispind on kuldpruun. Keera ahi 150 kraadi peale.
Vala ahjupannile pisut vett ja küpseta liha, kuni sisetemperatuur on 76 kraadi. Kasta liharulli aeg-ajalt praeleemega.
Keera küpsenud liharull umbes 15 minutiks fooliumisse. Praeleemest võid teha kastme. Eemalda nöör ja lõika rull viiludeks.

 

Magushapu sealiha

4 portsjonit

Vaja läheb:
500 g sea sise- või välisfileed
1 tl soola ja pisut jahvatatud musta pipart
rapsiõli
½ kurki
1 punane paprika
1 kollane paprika

Magushapu kaste:
½ punast sibulat
2 küüslauguküünt
½ dl fariinsuhkrut
1½ dl ananassimahla
2 sl sojakastet
2 sl punase veini äädikat
1 sl tomatipastat
1½ sl maisitärklist

Tee nii:

Kõigepealt valmista kaste. Tükelda sibul ja küüslauk, pane need koos teiste kastmeainetega köögikombaini ning püreesta ühtlaseks. Lase maitsestuda, kuni lõikad liha.
Lõika liha esmalt viiludeks ja siis ribadeks. Poolita kurk, eemalda pehme südamik ja viiluta. Poolita paprikad, eemalda seemned ja tükelda.
Pruunista liha pannil kahes jaos, maitsesta. Lisa pannile kurgi- ja paprikatükid ning kuumuta pisut.
Lisa pannile magushapu kaste ja kuumuta koos lihaga.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid