Kurgid purki! | Milline on hea kurk hoidistamiseks?

Inese Käspri
Üldjuhul kasutatakse marineerimiseks kurgisorte, mille viljad on kaetud väikeste näsadega. | Shutterstock

Kurk on üks põhiline köögivili, mida armastame talveks säilitada. Mõni sort sobib selleks sissetegemiseks rohkem, mõni vähem. Vaatame lähemalt, milline oleks ideaalne kurk, mis perenaisel hästi konserveerimisel õnnestub.

Kurgi kodumaa on India ja kurgis on tüüpilised troopilise kliima taimed. Kurki on võimalik päris hästi kasvatada isegi siis, kui ei ole kasvuhoonet - paljud sordid  kasvavad meil ka vabas looduses ehk aiamaal peenras. Selliselt kasvatatud kurgid annavad saaki isegi kauem ja on paremad konserveerimiseks.

Kurgid sobivad nii värskelt kui on hea materjal sissetegemiseks. Kõik sordid on universaalsed kasutamise mõttes – neid võib marineerida, soolata, hapendada. Kuid igal kasvatajal on oma kogemus ja arusaam, milline peaks olema näiteks marineeritud kurk.
Üldjuhul kasutatakse marineerimiseks kurgisorte, mille viljad on kaetud väikeste näsadega. Sissetegemiseks (marineerimiseks) loetakse sobivaimaks kurgisorte, mille viljade pikkuse ja laiuse suhe on 2,8:1 kuni 3,2:1 cm. Ehk siis marineerimiseks sobivaim kurgi pikkus on 6-9 cm. Sellise surusega viljad on väikesed, niinimetatud piprakurgi tüüpi kurgid (Marinda F1; Pasalimo F1).

3,2-3,3 cm : 1 cm suhtega  viljad on juba oluliselt sihvakamad, ilusa kuju saavutavad ainult teatud suurusest (Concerto F1; Profi F1). Seda tüüpi kurgid on kõige sobivamad värskelt tarbimiseks.

Kõik tänapäevased sordid moodustavad tumerohelisi vilju ning säilitavad ka konserveerituna selle värvi. Iseviljuvatest hübriidsortidest jätkuvalt kõige enam kasvatatakse kurgisorte väikeste näsadega.
Kurgid väikeste näsadega vilja pinnal enam sobivad marineerimiseks, suuremate näsadega sobivad kiireks tarbimiseks ja hapendamiseks.


Lao saak kiiresti purki
 

Konserveerimiseks võiks valida uue põlvkonna hübriidsordid, mis on viljakad, tugeva sisestruktuuriga, (töötlemise ajal ei moodusta vilja sisemuses tühimiku), mõruvabad. Sortide valikul peaks tähelepanu pöörama, kui palju ja tihti taimel moodustuvad uued õievarred.

Kuna kurk on väga kõrge veesisaldusega ja hakkab suhteliselt kiiresti kuivama. Seetõttu on parem neid  süüa  kohe pärast koristamist või hoida lühikest aega külmkapis. Mida kauem kurk on seisnud pärast koristamist, seda pehmem jääb see ka marineerituna. Et saada mõnusad marineeritud kurgid, kõige parim on need kohe pärast koristamist purki laduda ja  marineerida.


Mõned kurgisordid marineerimiseks
 

 'Adam F1'. Keskmiselt varajane sort, väga suure saagikusega hübriid, viljad on tumerohelist värvi ja silindrilise kujuga, lühikesed, pikkuse / läbimõõdu suhe 3,1: 1. Väga hea maitsega. Kasvatada võib nii kasvuhoones kui ka avamaal. Saak valmib 45-47 päeva pärast külvi. Värskelt söömiseks, marineerimiseks, hapendamiseks, soolamiseks.

'Alex F1'.  Varajane sort, tugevalt kasvav, väga viljakas hübriid väikeste näsadega, mõruvaba. Pikkuse / läbimõõdu suhe 3,0:1.

'Aztec F1'. Pikkuse/ läbimõõdu suhe 3,2-1. Väga hea konsistents konserveeritud (marineeritud) viisil. Tugevalt kasvab, ühtlase kujuga viljad, kergelt korjatavad.

'Harmonie F1'. Väikeste näsadega, 'Melody F1'- suurte näsadega.

Hea valik marineerimiseks on ka suurte näsadega 'Mirabelle F1’ viljad. Valminud viljad on ilusad, läikivad, heledate triipudega, krõmpsuvad.

Suurte näsadega sortidest heade maitseomadustega on 'Amant F1' (väga sobib marineeritult salatitesse), ‘

 'Componist F1'  kasvab hästi ka halbades ilmastikutingimustes. Pikk korjeaeg.

Veel tasub mainida 'Karaoke F1', 'Kybria F1', 'Mandy F1'.

Ebatavalise kuju ja värviga kurgisordid on  'Citron' (ümmargused, kollased, magusad viljad), ‘White Wonder’ (rohekasvalged, silindrilised, magusaid viljad).

Hapukurgiretsepte leiad SIIT.

Sarnased artiklid