Kas pärmi on kasulik süüa?

Kodutohter
Pärm on kõigi B-rühma vitamiinide, välja arvatud B12 allikas. | Shutterstock

Kas presspärmi on kasulik süüa? Mille puhul ja kui palju korraga? Vastab toitumisteadlane Mai Maser.

Pärm on kasulik selle poolest, et ta on kõigi B-rühma vitamiinide, välja arvatud B12 allikas. Nendel vitamiinidel on mitmekülgne mõju: need osalevad ainevahetuse korrastamisel, närvisüsteemi ja lihaste töös, kaitsekehade moodustamisel, punaliblede valmimisel, naha ja limaskestade tervises ja mujal.

Sellest tulenevalt võiks pärmi vahel süüa üldise nõrkuse ja väsimuse korral või kui on närvivalud, haavade halb ja pikaldane paranemine, nahamädanikud, akne, naha ja suu limaskestade muutused ning muud üldised sümptomid. Sellepärast võibki niinimetatud koduse ravina pärmi soovitada.

Väga konkreetseid annuseid on raske anda, kuna üksikute B-vitamiinide hulk võib olla erinev. On teada, et näiteks päevane folaadivajadus kaetakse 25 grammi pärmiga.

Pärm on tervist toetava toimega ja seda võiks süüa umbes teelusikatäis paar nädalat järjest iga päev, aga siis tuleb pidada vahet – saame ju kõiki B-vitamiine ka muu segatoiduga.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid