Bokashi taltsutab kasulikult mikroobe

Erja Saarinen
Bokashi puhul ei olegi tegelikult tegemist kompostimise, vaid hapendamise ehk fermenteerimisega. | Linda Wirtanen

Neile, kes üha rohkem soovivad elada keskkonda säästvamalt ehk ökoloogilisemalt ja huvituvad endale ise toidu kasvatamisest, on uueks moesõnaks bokashi – biojäätmete taaskasutamine, mis sobib suurepäraselt ka kortermajadesse.

Üks inimene toodab aastas umbes 100 kilo kõdunevaid toidujäätmeid. Biojäätmed küll sorteeritakse ja kogutakse vastavasse jäätmemahutisse ka kortermajades, ent mis neist edasi saab? Biojäätmete ümbertöötlemine on alles lapsekingades, aga seda on võimalik ka parandada.
Maailmas laineid lööma hakanud bokashi-meetod on alternatiiv seni kasutatud kompostimisele – ja hoopis tõhusam, sest sellise menetlusega muutuvad biojäätmed toitaineterikkaks mullaks vaid mõne nädalaga.
 

Edasi lugemiseks

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid