Pähklimäärde maitsestamiseks võib kasutada just endale meelepärasid ürte.
3 dl
3 dl India pähkleid
1,5 tl sidrunimahla
¼ tl küüslaugusoola
¼ tl sibulasoola või helbeid
2 sl vett
hakitud tilli, peterselli, rohelist sibulat
Leota India pähkleid kuumas
Peedipesto või -hummus sobib võileibadele, dipikastmeks või soolastele küpsistele.
300 g tooreid peete
2 sl õli
2 küüslaugupead
1 tl tüümiani
soola, musta pipart
½ dl riivitud tugevamaitselist juustu (parmesani)
sorts palsamiäädikat
Lõika peedid sek
Aastate möödudes on muutunud nii tooted poeriiulitel kui ka tarbijate elustiil – selle tulemusel otsitakse toiduvalmistamisel alternatiivseid ja tervislikumaid maitseid.
Fūl medames ehk fūl on põldubadest valmistatud paksemat sorti määre, mida Egiptuses süüakse hommikusöögilaual pitaleivaga, aga seda võib serveerida ka keedetud muna, tahiini, tomati- või küüslaugukastme, värske sidrunimahla, tšilliga jne.
Fūl’i tegem
Isetehtud hummus on maheda maitsega ja tänu seesamipastale õrnalt pähklise alatooniga. Ka meie poelettidel on lai valik hummuseid, nii kodumaistelt kui ka välismaa tootjatelt.
“Liiges ei vaja eraldi toitaineid. Kui aga on tarvis, siis artroosi ehk liigesekulumuse korral on soovitatav tarvitada toidulisandit,” ütleb Põhja-Eesti Regionaalhaigla reumatoloogia ülemarst Eevi Pärsik.
Hoolitsemine aia uue saagi eest algas juba märtsis viljapuude lõikusega. See töö jätkub pungade puhkemiseni, mis algab aprilli lõpus.
Topinamburit kutsutakse veel maapirniks või mugulpäevalilleks. Viimane nimi iseloomustab taime eriti hästi.