Soome tiigrikeeks (tiikerikakku)

Pille Petersoo
05.02.2020
Juta Kübarsepp

Sakslaste Marmorkuchen’ist tuletatud populaarne kook soomlaste kohvilaual küpsetatakse kindlasti ümmarguses rõngasvormis.

Soomlased on maailma suurimad kohvijoojad, tarbides üle 12 kg kohvi aastas inimese kohta, ja see lihtne keeks sobib kohvi kõrvale imeliselt. 

Umbes 20 keeksiviilu

200 g toasooja pehmet võid
170 g ehk 2 dl suhkrut
3 suurt kanamuna
180 g ehk 3 dl nisujahu või speltapüüli
2 tl küpsetuspulbrit
2 tl vanillisuhkrut
0,25 tl soola
0,5 dl kakaopulbrit ja 0,5 dl piima

Määri rõngasvorm võiga (u 1,5-liitrise mahutavusega vorm on parim) ja puista üle peene riivsaiaga. 

Klopi või suhkruga hoolikalt vahule, siis lisa ükshaaval edasi vahustades munad. 

Sega kuivained (jahu, küpsetuspulber, vanillisuhkur ja sool) omavahel, seejärel sega või-suhkru-munavahu hulka. 

Tõsta umbes kolmandik tainast väiksesse kaussi, sega juurde kakaojahu ja piim.

Tõsta pool heledast tainast koogivormi, selle peale jaota tume tainas ning kata heleda tainaga. Sega tainakihid noaga hästi kergelt läbi, et saaksid veidi lainelised tiigritriibud. 

Küpseta 175-kraadise ahju alumisel siinil umbes 50 minutit (kontrolli keeksi küpsust puutikuga).

Lase koogil vormis jahtuda, siis tõsta alusele, sõelu peale tuhksuhkrut, lõika viiludeks ja serveeri.
 

Nipp:

Aseta vormi peale taldrik ja pööra kook pärast küpsetamist koos vormiga taldrikule nii-öelda kupli alla jahtuma – siis on kindel, et kook vormi küljest kenasti lahti tuleb. 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid