Saksa ploomikook (Zwetschgenkuchen ehk Pflaumenkuchen)
Pille Petersoo
Juta Kübarsepp

Kodumaised ploomid on valmis! Saksamaal armastatakse pärmi- või muretaina põhjal plaadikooki, siin sellest üks pärmitaina ja purukattega variant. Kui sul on oma lemmik-pärmitainas, võid seda kasutada.  Pärmitaina põhjal kook on parim küpsetamise päeval. 

Pärmitainas:

500 g nisujahu

150 g suhkrut

1 pakk kuivpärmi (u 12 g) või 25 g presspärmi

0,5 tl soola

2 dl käesooja piima

100 g võid, sulatatud

2 muna (S- või M-suurus)

 

Peale:

u 1,5 kg ploome

 

Purukate:

150 g nisujahu

100 g suhkrut

100 g võid

0,5 tl kaneeli

 

Valmista esmalt pärmitainas. Sega kausis jahu, suhkur, kuivpärm ja sool (kui kasutad värsket pärmi, siis lahusta see väheses soojas vees või murenda sõrmede abil jahu sisse). Lisa piim, sega juurde jahtunud sulavõi ning lahti klopitud munad. Sega ja sõtku tainas ühtlaseks, vajaduse korral lisa veel 1–2 sl jahu. Tainas on üsna pehme.

Kata tainakauss puhta rätiku või toidukilega ning lase tainal soojas tuulevaikses kohas tunnike kerkida. 

Pese ploomid, kuivata ja lõika pooleks ning seejärel soovi korral veel pooleks. 

Sega purukatte ained omavahel ühtlaseks puruseguks. 

Kuumuta ahi 180 kraadini. Võta välja u 30 x 40 cm ahjuplaat. 

Rulli pärmitainas õhukeseks ja tõsta küpsetuspaberi abil ahjuplaadile.

Laota peale ploomid, lõikepind ülal. Puista ühtlase kihina peale purusegu. 

Küpseta 180-kraadise ahju keskosas u 30–40 minutit või kuni pirukapõhi on kenasti küps ning purukate krõbe ja kuldne. 

Lase veidi jahtuda, siis lõika ruutudeks ja serveeri näiteks vanillijäätise või vahukoorega. 

Nipp: munavaba versiooni jaoks vali munavaba pärmitainas. 

 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid