Kodustatud superstaar tatar. 4 hõrku tatratoitu

Pille Petersoo
25.03.2020
Röstitud tatramüsli. | Juta Kübarsepp

Hallil ajal mõnikümmend aastat tagasi ei olnud tatar meie köögis kuigi populaarne toiduaine. Nüüd on aga hoopis teisiti: tatar on kõike muud kui igav ja hall. Tatar on tõeline hitt-toiduaine, ning põhjusega: maitseb hõrgult, on tervislik ja toitev.

 

Röstitud tatramüsli

Väga mõnus õrna tatramekiga krõbe müsli ehk tatra-granola. Kui soovid magusamat rooga, siis suurenda vahtrasiirupi kogust, selle asemel võid kasutada ka mett. Samuti võid katsetada teiste seemnete ja pähklitega. 

5 dl toortatratangu
200 g kooritud kõrvitsaseemneid
100–200 g mandleid
100 g kookoshelbeid
1 tl jahvatatud kaneeli
1 tl jahvatatud ingverit
2 hästi küpset banaani
2 sl oliiviõli või kookosrasva
2 sl vahtrasiirupit

Sega suures kausis tatar, kõrvitsaseemned, mandlid ja kookoshelbed, lisa kaneel ja ingver. 

Tambi väiksemas kausis banaanid katki, lisa oliiviõli või kookosrasv ja vahtrasiirup. Sega ühtlaseks, kalla segu kuivainete hulka ja sega, kuni kõik on kenasti ja ühtlaselt jagunenud. 

Laota suurele ahjuplaadile ning küpseta 180-kraadises ahjus umbes 20–30 minutit, kuni müsli on krõbe ja kenasti kuldne. Hoia silma peal, et mitte ära kõrvetada, samuti võiks müslit küpsetamise ajal 1–2 korda segada.

Lase täielikult jahtuda ja tõsta siis sobiva suurusega purki või karpi. 

Tatrapuder punase peedi ja tilliga | Juta Kübarsepp

Tatrapuder punase peedi ja tilliga

Peet annab tatrapudrule nii maitset kui ka värvi. Serveeri kas iseseisva taimse roana või lisandina toekamale einele.

Kuuele

2 sl rapsi- või oliiviõli

1 suur hakitud sibul 

2 hakitud küüslauguküünt

250 g toortatratangu (u 3 dl)

7,5 dl kuuma vett

soola ja musta pipart

500 g riivitud keedetud või röstitud peeti

2–3 sl hakitud värsket tilli

 

Kuumuta õli suurel pannil, lisa sibul ning prae 5 minutit. Siis lisa küüslauk ja prae veel pool minutit.

Lisa eelnevalt kuival pannil röstitud tatratang ja keev vesi, maitsesta soola-pipraga. Kata pott kaanega, alanda kuumust ning hauta tasasel tulel 15–20 minutit, kuni kogu vesi on imendunud ja tatratang pehme.

Sega juurde riivitud peet ning kuumuta veel 2–3 minutit. Maitsesta vajaduse korral, sega juurde till ning serveeri kuumalt hapukoore ja grillitud seentega.

 

Nipid ja soovitused:

Toortatratangu võiks esmalt röstida 3–4 minutit. Kui kasutad tavalist tumedat tatratangu, mitte toortatart, siis seda eraldi röstima ei pea. Tatra võib paar tundi varem või isegi eelmisel päeval valmis röstida.

Kui serveerid tatraputru lisandina, siis selle kõrvale sobivad hästi näiteks grillitud kanafilee ning praetud šampinjonid ja austerservikud.

 

Tatraküpsised mandlitega. | Juta Kübarsepp

Tatraküpsised mandlitega

Mõnusad tatrajahust gluteenivabad küpsised. Kui mandleid parasjagu käepärast pole, võid küpsistele lisada ka hakitud pähkleid.

125 g pehmet toasooja võid
100 g suhkrut
1 muna
150 g toortatrajahu
1 tl küpsetuspulbrit
100 g mandlilaaste


Hõõru või ja suhkur vahule, lisa muna ja vahusta edasi. Lisa küpsetuspulbriga segatud tatrajahu ning siis mandlilaastud.

Vormi tainast väikesed pallikesed ning tõsta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Suru kahvliga lamedamaks ja küpseta 15–20 minutit 180-kraadises ahjus kuldseks.

Kreeka salat tatraga. | Juta Kübarsepp

Kreeka salat tatraga

Selle salati valmistamisel sain inspiratsiooni kreeklaste kuulsast horiatiki’st ehk külasalatist. Sega kaste tatra hulka vahetult enne salati serveerimist. 

Neljale

2 dl tavalist või toortatratangu

5 dl kuuma vett

200 g kirsstomateid

3 väikest või 1 pikk kurk

150 g kuubikuteks lõigatud fetajuustu

Ürdi-jogurtikaste:

250 g maitsestamata jogrutit

2 küüslauguküünt

1 tl kuivatatud punet

2 sl hakitud peterselli

soola ja musta pipart

 

Kuumuta potis õli, lisa tatar ja sega paar minutit. Lisa kuum vesi ja hauta tasasel tulel umbes 20 minutit, kuni tatar on pehme ja vedelik imendunud. Lase jahtuda. Kalla keedetud tatar suurde kaussi.

Pese ja kuivata kirsstomatid ning lõika pooleks. Pese lühikesed kurgid, soovi korral koori, siis  lõika kuubikuteks.

Nõruta fetajuust, lõika kuubikuteks. Lisa tomat, kurk ja fetajuust tatrale ja sega kergelt läbi.

Valmista ürdi-jogurtikaste. Sega kausis jogurt, hakitud petersell ja küüslauk ning kuivatatud pune. Maitsesta soola ja pipraga.

Sega kaste salatikomponentide hulka ja serveeri.

Nipp:

Salati tegemiseks sobib ka järelejäänud (sõre) tatrapuder: võta umbes 400 g keedetud tatart.

 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid